Jak si Singapur získal moje srdce

Někteří z vás si možná všimli, že jsme se s Bobem nedávno vydali na cestu po Asii. Měli jsme na to jenom tři týdny a navštívili tři státy. Spousta z vás chtěla vědět, jak to probíhalo, kde jsme byli, co jsme viděli a všechny nechutný detaily k tomu. Během cest jsem nespamovala sociální sítě každodenními posty, protože jsem si to kurva chtěla užít a neměla čas na píčoviny. Takže pokud to někoho z vás zajímá, chce se třeba i něco dozvědět, tak here I come.

Prosím vás, já nejsem žádnej travel blogger, já nejsem ani vůbec žádnej blogger. A to, že mě jednou taky někdo vyvez, neznamená, že se ze mě stane travel blogger. Takže i to psaní o cestách pojmu trochu po svém. Pokud by někdo měl zájem o vopravdickej travel blog, doporučuju například tohle, což je blog mojí kamarádky, kterej má ouroveň.

S Bobem jsme navštívili Singapur, Vietnam a malý kousek Thajska. Organizovala jsem to já jako dárek k jeho narozeninám a světe div se, všechno vyšlo podle plánu, pro ty, kteří po přečtení této informace třeba předpokládali, že jsme skončili někde Timbuktu. Jako první byl na řadě Singapur, kam jsme se chystali už dlouho, protože tam sídlí moje milovaná Sugar.

Singapur mě v mnohém překvapil. Pokud si o něm nezjistíte zhola nic, než se tam vydáte, možná na tom budete stejně. Není to totiž žádná ušmudlaná Asie, ale velice organizovaná a vyspělá země. Kam se na něj hrabeme, a to jsme na tom dost dobře oproti jiným státům. Jelikož mám organizaci věcí ráda (Ahoj, Moniko z Přátel), tak mi celkem vyhovovalo, že má všechno svůj řád, i když některé zákony mohou sahat do extrémů. Za pašování drog vás například zabijí. Za jiné prohřešky je stále v platnosti třeba trest zmlácení holí apod. Jointa si tady fakt nezapálíte a nedoporučuji se po něm ani shánět.

China Town

Co mě ale uchvátilo, je tolerance. Obyvatelstvo se skládá z Indů, Číňanů a Malajců, ale najdete tu lidi všech možných národností, kultur a především vyznání. Téměř vedle sebe tu stojí mešity, pagody nebo budhistické a hinduistické chrámy a nikdo si tu na nikoho neukazuje prstem. Lidé jsou laskaví způsobem, který jsem nikde jinde neviděla. Když se například ztratíte v metru, nejen, že vám popíšou kudy kam, ale ochotně vás sami dovedou na místo, slušnost a vřelost je zkrátka v nich.

Díky vysokým trestům na ulici neuvidíte ani odpadky ani skupinky lidí, co by dělaly bordel na veřejnosti. Nikdo tu nic nezničí, a dokonce ani neukradne. Jste v Singapuru, tady se to nedělá a pokud to uděláte, uděláte to jen jednou.

Singapur je jedním z nejbohatších států, ale také nejdražších. Platí se singapurskými dolary a takový večer venku vás vyjde zhruba na průměrnou českou mzdu, pokud se do toho opřete, jak máte ve zvyku u nás. Na prozkoumání města vám však bohatě stačí i tři dny.

Marina Bay

Dominantou města je rozhodně komplex Marina Bay. Zřejmě si někdo jednoduše položil otázku, co tady ještě oproti Dubaji nemáme a odpověď zněla: „Loď na mrakodrapu, jeeej!“ Vlastně jde o loď na třech mrakodrapech (neptejte se, jak ji tam dostali, nemám nejmenší ponětí), kde najdete hotel, restaurace, bary, brutální obchoďák, kde si můžete plout na lodičce a další šílenosti. Finance při stavbě rozhodně nikoho nelimitovaly. O to větší nádhera je to večer, kdy můžete před Marinou vidět i světelnou vodní show, což určitě stojí za to.

Když vyjedete nahoru do lodi, rozprostře se před vámi jeden z nejkrásnějších výhledů na město. Ale řeknu vám tajemství, který nám prozradila Sugar. V mrakodrapu kousek vedle je podnik s názvem LeVel33, který si i vaří vlastní pivo a náhodou je to nejvýš položenej malej pivovar na světě. Zajděte si tam na tasting na terasu a nebudete litovat. Budete mít totiž nejen nádhernej výhled na město, ale také na tu bláznivou loď k tomu, a to fakt stojí za to. Kromě toho pivo je tam top a jejich hranolky taky.

Gardens by the Bay

Pak bych vám doporučila pokračovat do Gardens by the Bay. Jde o park, který byl vybudován za účelem obohacení města o zeleň, ale opět to někdo pojal poměrně velkolepě. Pokud se budete chtít procházet po parku, nebude vás to stát ani halíř (kromě některých částí) a najdete tu asi 12 umělých Supertrees, které po setmění působí trochu psychedelicky. Roste tu okolo 250 000 druhů rostlin a všechny je podporuje super ekologickej selfkonzervační systém, díky kterýmu si komplex sám pro sebe vytváří energii, zavlažování a prostě všechno. Je to opravdu neuvěřitelná podívaná a když jsem se začetla do vysvětlení, na jakém principu a za jakými účely zahrady vznikly, dohnalo mě to k slzám. Fakt. Jsem skálopevně přesvědčená, že se jednou svět bude muset, nejen v oblasti ekologie, od Singapuru hodně učit. Samozřejmě se nabízí názor, že vystavět takovou věc si může dovolit jenom bohatý Singapur, ale když se podíváte, kolik peněz se na světě, do čeho investuje, je vám z toho hnedle trochu ouzko. Ne nadarmo si zahrady získaly nespočet ocenění, opravdu je to úchvatný místo, který na mě osobně působilo až zenově. Rozhodně pro mě jedno z nejoblíbenějších míst na světě. Nebudu tu nad tím dál slintat, stejně vám nic moc moudrýho víc nepovim, musíte se holt přesvědčit sami a basta!

Centrum města projdete nebo projedete na koloběžkách (pokud nejste kretén jako já a umíte na tom jezdit) za jeden večer a je to velká paráda. Přes den bych vám pak doporučila návštěvu Sentosy. Je to uměle vybudovaný ostrov v Singapuru, kde si každý přijde na své. Kromě jiného jsou tam i studia Universal Pictures a další píčoviny na vyřádění, ale hlavně fajn pláže, kde se dá felit celý den.

Sentosa Island

Pokud preferujete víc klidu, můžete se na kole vydat po pobřeží až na Pasir Ris Beach, kde je taky fajn koupání a v přilehlém parku se dá i pogrilovat.

Noční život v Singapuru může být crazy. V posledních letech jsou tu bary na vysoké úrovni. Za mě bych vám doporučila samozřejmě CatchFly, kde je moje Sugar big boss, takže drinky stojí za to, ale pravděpodobně brzy odpadnete. Tenhle podnik se nachází na začátku kalící ulice Ann Siang Road, která přes den působí absolutně nevinně a večer, obzvlášť o víkendu, se změní v jednu velkou kalbu. Není to sice jako patongská Bangla Road na Phuketu, ale je to naopak moc fajn. Určitě bych vám ještě doporučila Operation Dagger, což je skoro naproti CatchFly a jde o speak easy a zero waste bar, což mě absolutně nadchlo. Nejvíc originální koncept a drinky, že se vám z toho postaví.

Skvělým highlightem pro nás byl MacRitchie park, kam jsme hroooozně chtěli na opice. Ale mám trochu pocit, že už tu tlachám dost dlouho, tak to zase až příště, jo?

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.