Jak vést spokojený život aneb žij a nech žít

Nejsem z těch, co by si užívali rozdávání rad do života, ale v poslední době mám pocit, že by se některé věci zkrátka měly opakovat a připomínat lidem častěji. Žijeme v době, která je extrémně náročná pro všechny a není ostuda si trochu zoufat. Ale rochnění se ve vlastní mizérii ještě nikdy nikoho nikam nedostalo. Ráda bych vám tedy poradila, co pomůže, pokud se cítíte pod psa. Hovořím z vlastní zkušenosti, každý jsme jiný a na každého funguje něco jiného, tak to berte v potaz.

Pokud vám není psychicky nejlíp, zapomeňte na sociální sítě a veřejné diskuze. To vás jenom dodělá. Věřte, že trollové a hateři nejsou obrazem celé společnosti. Je to zlomek těch nejhlučnějších, kteří se nudí a potřebují si ventilovat svoje nedostatky jinde, ale jsou to stále dokola ti samí zbabělci schovaní za klávesnicí, a i když se zdá, že je takových rýpalů a bezmozků až příliš, a já vás chápu, laskavých lidí je pořád většina. Jen nemají potřebu ani čas na to se takhle angažovat.

Uvědomte si, že s nikým nemáte povinnost diskutovat, sdělovat někomu svoje názory nebo poslouchat jejich. Ať se jimi třeba udáví, pokud jim to dělá dobře. Kdybyste šli po ulici a zaslechli něčí absurdní konverzaci nebo zahlédli podivný outfit na někom cizím, šli byste k nim a začali komentovat jejich rozhovor nebo zjev? Já bych řekla, že těžko. Tak proč to dělat na sociální síti, vždyť ty lidi ani neznáte, co si na nich vezmete?

Jestli jste smutní, že je těch negací až příliš, ignorujte to, nepřilévejte olej do ohně sdílením a komentováním a přestaňte to sledovat, dejte místo toho follow něčemu, co vás naplňuje radostí. Já na sociálních sítích sleduji třeba hollywoodský celebrity a štěňátka and I am not ashamed of it. Kdyby vás nějaký člověk sral v reálném životě, taky byste jeho kecy nechtěli poslouchat a nevyhledávali jeho společnost, ne? Sítě jsou v tomhle mnohem jednodušší. Nemusíte si zacpávat uši nebo opouštět místnost, stačí je vypnout.

To samé vám radím se zprávami. Prostě je nečtěte, jasně, člověk nemůže žít v úplné ignoraci, ale zpravodajská média se pramálo zajímají o vaše duševní zdraví. Z každého titulku tak na vás kouká apokalypsa, protože děsivé a hrůzu nahánějící sdělení prostě přitáhne víc pozornosti, čtenářů, kliků, výdělků. Vás ale nikdo nenutí na to klikat nebo si ty noviny ráno v trafice kupovat. Vaše duševní zdraví vám poděkuje. A pozitivních zpráv je víc než dost, jen jich nejsou komerční média plná, stačí trochu hledat.

Máte-li pocit, že až příliš absorbujete negace a vše ošklivé, co se kolem děje. Sedněte si na chvilku v klidu a rozdýchejte to. Pak se nadechněte a s výdechem zakřičte FUCK IT! Uleví se vám a okysličíte mozek. Fuck it meditace mi změnila život, na YouTube je jich nespočet tohoto druhu. Co takhle něco z toho vyzkoušet místo odpovídání na debilní komentáře.

A v neposlední řadě nehejtujte. Já vím, že je někdy tíha se udržet, ale myslete na to, že všechno, co v životě uděláte nebo řeknete, se vám vrátí jako bumerang. To není blábol, ale základní duchovní pravda. Prostě to tak je. Pokud se chcete obklopit pozitivní energií a klidem, nemůžete kolem sebe plivat negace a čekat, že vás něco spasí jen tak.

Každý jsme svého štěstí strůjce a někdy je to holt boj. Jsme všichni jenom lidi a občas prostě padneme na kolena a nevíme kudy kam, ale kolikrát batole kecne na zadek, než se naučí chodit, a vzdá to někdy? No ne, většina z nás nakonec běhá po svých a ani neví jak.

Hlavně nezapomeňte, že není ostuda říct si o pomoc. Přátelům, rodině, ale klidně odborníkům. Ve světě jsou terapie naprosto běžnou záležitostí a duševní zdraví lidé cení stejně jako fyzické. Jen u nás se na to občas ještě kouká skrz prsty. Ale věřím, že si taky zvykneme.

A na závěr chci říct, že mě osobně, když je mi ze všeho zle, pomůže nejvíc pomoc druhým. Navštívit babičku, pomoct sousedce s nákupem nebo venčením psa, pochválení outfitu kolegyni, vlídný úsměv na někoho cizího, koupení kytky nebo dárku někomu, kdo to nečeká, nebo přispění na dobrou věc. Něco fakt nechutně nezištně sluníčkářsky dobrýho prostě. Uleví se mi mnohem víc, než když pozurážím půlku facebookových přátel kvůli rozdílným politickým názorům.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.